A FÜGGŐ KAPCSOLAT

2014.03.03. 15:21

1011818_537322992981850_642052105_n_1.jpgA FÜGGŐ KAPCSOLAT

A párkapcsolatok négy típusra oszthatóak. Az első hármat, az előző cikkeimben kiveséztem, (1.a független kapcsolat, 2. a társfüggőség,3. a kölcsönös kapcsolat), most vegyük szemügyre a negyedik típust, a függő kapcsolatot.

A függő kapcsolaton belül, az egyik fél teljes mértékben a másiktól függ, mint egy gyermek, egy beteg vagy egy idős, elszegényedett szülő. Ezek a kapcsolatok általában rövidek, mert a függő személy meggyógyul vagy továbblép, a „gyerek” felnő stb.

Az is meglehet, hogy a felek együtt maradnak, és a kapcsolatuk átalakul az előző cikkekben említett kapcsolattípusok egyikévé.

Kedves olvasó, a kapcsolatod fejlődik vagy hanyatlik?

Mivel a világon semmi sincs nyugalmi állapotban, mindenkor a fejlődés vagy a hanyatlás folyamatával állunk szemben. Ha a kapcsolatod nem fejlődik vagy javul, akkor elkerülhetetlenül rosszabbra fog fordulni.

Mint az életben mindenen, a kapcsolatokon is dolgozni kell. Akármilyen lehetetlennek tűnik is, megvan benned az erő ahhoz, hogy megfordítsd a romlás folyamatát. Kezdetben esetleg még készen álltál arra, hogy mindent megtegyél a másikért, de lehet, hogy ez ma már, máshogyan van. Újra meg kell találnod ezt a lelkesedést, ha jobb kapcsolatot akarsz önmagaddal, és ennek köszönhetően a pároddal is, vagy ha a helyzet reménytelen, új kapcsolat építésében foghatsz.

Ne feledd azonban, hogy ha a kapcsolataink a saját gondolataink kivetülései, akkor addig, amíg ezekkel nem kezdünk foglalkozni, csak továbbhurcoljuk őket a következő kapcsolatainkban is.

Ezért látjuk olyan gyakran visszatekintve, hogy folyton megismételtük a hibáinkat. Ezért ha először magunkon dolgozunk, és csak utána kezdünk új kapcsolatot, jobb eredménnyel járhatunk. Ha újra és újra falba vered a fejed, még nem biztos, hogy bolond vagy – de ha minden egyes alkalommal új eredményt vársz, akkor igen!

 

A KÖLCSÖNÖS KAPCSOLAT

2014.03.03. 08:56


484677_433625016725287_296930623_n_1.jpgA KÖLCSÖNÖS KAPCSOLAT

Ha mi magunk egyensúlyban vagyunk, azzal helyt adunk a kölcsönös kapcsolat kialakulásának. Ez az a kapcsolat, ahol mindenki a saját igényeiért felel, és nem hárítja a másikra a felelősséget, a saját boldogsága vagy annak hiánya miatt.

Itt a két ember egymás mellett sétál meghitt közelségben, és segítséget nyújt egymás számára anélkül, hogy megkövetelné vagy elvárná a másiktól, hogy az így vagy úgy viselkedjen.

Ilyenkor mind a ketten elégedettek, és tudják, hogy a kapcsolatban mindketten fejlődhetnek, és segíthetik egymást. Ilyenkor az egész több mint a részek összege. A meghittséget és az érzelmi megnyilvánulásokat nem korlátozza semmi. Az ő öröme, az én örömöm is, és az ő boldogsága nem félelmetes, hanem áldás a számomra.

Vessünk pár pillantást azokra a tényezőkre, amik jellemzik ezt a típusú kapcsolatot:

HAJLANDÓSÁG A KONFRONTÁLÓDÁSRA és arra,hogy foglalkozzanak azokkal a dolgokkal, amik nem működnek a kapcsolatukban.

NINCS BŰNTUDAT ÉS HIBÁZTATÁS, nem keltenek bűntudatot a másikban és nem is hibáztatják egymást.

EGÉSZSÉGES ÖNBECSÜLÉS, feltétel nélküli elfogadás, a hibákkal együtt, amelyeket nem próbálják egymásra kivetíteni.

MINDENKI A MAGA ÉLETÉÉRT FELELŐS. Az áldozat mentalitás elhagyása.

A KAPCSOLAT ÖSZTÖNZŐEN HAT ÉS FEJLESZTI A FELEK önbecsülését és élettapasztalatát.

NEM VÁGYNAK ARRA,  HOGY KONTROLLÁLJÁK ÉS MANIPULÁLJÁK A MÁSIKAT.249083_452365521517720_1298312027_n.jpg

A FELEK SZÉGYENKEZÉS VAGY BŰNTUDAT NÉLKÜL KÉPESEK KIFEJEZNI AZ ÉRZÉSEIKET.

BIZALOM. Magától értetődő bizalom és őszinteség egymással szemben.

BÁTORÍTÁS. Mindketten mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztassák és bátorítsák a másikat a céljaik és vágyaik megvalósítására.

NINCSENEK ELVÁRÁSOK. MINDEN NAP TISZTA LAPPAL INDULNAK, ÉS NEM RAGASZKODNAK A MÚLT SÉRELMEIHEZ.

MINDEN LÉTEZŐ ELFOGADÁSA, MERT MINDEN PONT ÚGY TÖKÉLETES AHOGYAN MEG KELL ÉLNIÜK.

A BŐSÉGBE VETETT HIT.

NEM KELL, HOGY IGAZUK LEGYEN. Annak a megértése, hogy ami nekem jó, az nem biztos, hogy a másiknak is jó.

KIEGYENSÚLYOZOTT ADOK-KAPOK. EGY KAPCSOLAT VÁLTOZÓ NAPI IGÉNYEINEK MEGFELELŐEN. ANNAK AZ ELFOGADÁSA, HOGY EGY NAP MI ADUNK TÖBBET, MERT A MÁSIK ELFOGLALT, ÉS AZ ABBA VETETT BIZALOM, HOGY A HELYZET ÚJRA EGYENSÚLYBA KERÜL MAJD.

A FELEK KÖNNYEN VESZIK FEL,  ÉS CSERÉLGETIK A FÉRFI ÉS NŐI SZEREPEKET EGYARÁNT. Nem gond, ha ma a férjem főzi a vacsorát, és az sem, ha néha én nyírom a füvet.

A MÁSIK SEGÍTSE  ANÉLKÜL, HOGY KIVENNÉNK A FELADATOT A KEZÉBŐL. Ez azt jelenti, hogy néha hátramaradva, hagyni kell ,hogy a másik új utakat fedezzen fel akkor is,ha az az érzésünk szerint nem jó.

MINDKÉT FÉL ELÉGEDETT, kiteljesedett és egymást arra ösztönzik, hogy a legjobbat hozzák ki magukból.

TISZTELETBEN tartják a másik határait.

RUGALMASSÁG jellemzi a kapcsolatukat.526753_138971962900728_100003637753204_166337_555954556_n.jpg

Ebben a típusú kapcsolatban a felek nem a túlélésért, hanem a fejlődés érdekében vannak együtt. Mindketten hozzá tesznek valamit a másik életéhez. Sok ember számára elérhetetlen álomnak tűnik egy ilyen kapcsolat. Az az igazság, hogy mindenki képes egy ilyen kapcsolat kialakítására, de ehhez -  és ez a legnehezebb!!!!- készen kell állnunk a változásra.

 

 

 

süti beállítások módosítása