Amikor a SORS megismétli magát,

1484243_10203379695352629_1545089142_n.jpgHa a szülő elesett, az alkohol vagy a drogfogyasztás miatt, a gyerek a megmentői szerepbe kerül. Ezt generációs eltolódásnak hívjuk, hiszen a gyerek fogja betölteni a szülői pozíciót. Tehát a szerepek felcserélődnek. Ilyen esetben a szülő szánalmas elesett viselkedésével, aktívan bitorolja a gyerek szerepét. Ő maga is annyira gyerek, hogy a családból kiszorít minden más gyereket.

Ezek a gyerekek tudat alatt, abban a hitben nőnek fel, hogy az ő szerepe ebben a világban az, hogy másokról gondoskodjon. Őket felnőtt korukban is emészti a bűntudat, hogy képtelenek rendbe hozni szüleik életét.
A későbbiekben, olyan partnerről álmodoznak, aki szeretni fogja, és a gondjaiba veszi.

Ám a SORS nagy játékos, a múlt mintái visszaköszönnek, és a megmentők ismét ebben a pozícióban találják magukat. Tehát, olyan partnert fognak választani, aki tehetetlensége miatt segítségre szorul.

Sokszor elhangzik, hogy már kapcsolatuk elején érezhető volt, hogy számára nem a megfelelő ember van mellette, de az a szükséglete, hogy a megmentésről szóló gyerekkori fantáziáit kiélje, elnyomta józan ítélőképességét.

Kis idő elteltével kibújik a szög a zsákból, de azzal mentegetőznek, hogy meg tudják változtatni partnerüket. Sajnos igaz, hogy alkoholistaszülők felnőtt gyermekei gyakran házasodnak alkoholistákkal.

Sokan megdöbbennek, hogy valaki, aki egy alkoholista család káoszában nőtt fel, úgy dönt, hogy újra átéli a traumát.

Mindenkiben él azonban egy olyan hajtóerő, amely a családi érzelmi minták megismétlésére ösztönzi, függetlenül attól, hogy mennyire fájdalmasak vagy önkárosítóak ezek az érzések. Az ismerős dolgok a kényelem és a rend érzését keltik életükben. Ismerik a szabályokat, és tudják, mire számíthatnak.

Ami még fontosabb, hogy újra gerjesztik a korábbi konfliktusokat, mert azt remélik, hogy most más lesz a kimenetelük – azt remélik, hogy most megnyerhetik a csatát. A régi fájdalmas élmények felelevenítését nevezik „ismétlési kényszernek”.1975048_637173906337746_554107000_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://angi-kinez.blog.hu/api/trackback/id/tr327848252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása