NE LÉGY SIKERES!

2015.01.23. 14:21

936714_465454103533745_1216556587_n.jpgNagyon sokat számít az, hogy gyermekkorban, milyen üzenetet kaptunk szüleinktől, és természetesen az is, hogy szülőként milyen üzenetet juttatunk el gyermekeinkhez.

Ha egy tizenéves kislány azt mondja az anyukájának, egy autó szalon előtt, hogy 
egyszer nekem is ilyen lesz, és az anya legyint rá, és láthatóan kislányos hóbortnak veszi az egészet, akkor ez mélyen bevésődik a kislány lelkében, persze negatív töltésű élményként. Azt üzenve a kislánynak ezzel, hogy amit mond, gondol és érez, az felesleges komolytalan és úgy sem lesz belőle semmi.

Másképp alakul a történet, ha a szülő építi a gyerek önbizalmát. Ha pozitív megjegyzés érkezik válaszként, a gyerek szárnyakat kap, mintegy „engedélyt” arra, hogy megvalósítsa álmait.

Ha a szülő megenged, akkor minden rendben van, ha nem akkor semmi sincs rendben. Ezek a megengedések, pontosabban a meg nem engedések sokszor visszaköszönnek terápiás üléseken, amikor a személyes lelki blokkokat oldjuk.

Van, hogy valaki a neveltetéséből kifolyólag, nem engedheti meg magának, hogy többre vigye, mint a szülei.

Itt kapcsol be a hatodik tiltás: NE LÉGY SIKERES!

A szülő tudat alatt rivalizál, féltékeny a gyerekre. A gyerek oldaláról ez egy nagyon   általános minta, elárulom a szüleimet, ha több MEREK lenni, mint ők!

Tiszteletlenség lenne a szülőkkel szemben.

Nem lehetek okosabb, sikeresebb, tanultabb, de legfőként boldogabb!

Nem lehetek sikeresebb NŐ vagy FÉRFI. Nem sikerülhet a párkapcsolatom jobban.

Nem árulhatom el azzal, hogy fölé növök! Ennek a tiltásnak egy speciális formája a női rivalizálás.

Példa: Az anya öregszik, idővel megkopik szépsége és ez zavarja. Az utcán már nem őt, hanem a lányát nézik meg. Sok esetben az ilyen típusú anya, nem engedi, hogy a lánya nőies legyen. A lányát elrejti egy előnytelen szemüveg, vagy egy előnytelen ruha mögé. Ezeknél a lányoknál gyakori a súlyfelesleg.

Ez a tiltás, szexuális abúzust is előidézhet, gyakori formája az egyoldalú szexualitás ( csak kiszolgál, a súlyfeleslege miatt nem vállalja magát).

A terapeuta, sok mindent le tud következtetni az anya viselkedéséből, öltözködéséből. Jellemző a tini hajviselet és a mini szoknya!

 A külvilág szemében gyakran megpróbálja az ilyen anya „csinosítani” a lányát:

„Hiába mondom neki, hogy legyen csinosabb.”

Mi lehet ennek a nőnek a története?

Az ilyen nő sokszor lány marad. Kislányos viselkedés jellemzi, például idétlenség.

„Apuka kicsi lánya!”

Egy másik megjelenési formája, hogy a szülő minden megtagadott nőiességét a gyerekre rakta rá. Magától mindent megfoszt, de ezzel ellentétben a gyereknek megad mindent. Az ilyen anya a gyerekén keresztül éli meg a saját személyiségének valamilyen aspektusát.

Előfordul sokszor az is, hogy a gyerek jól teljesít végig az iskolában, de az utolsó vizsgán bukik el rendre. Bekapcsol a program és letiltja.

Egy másik példa, hogy elérnek egy bizonyos anyagi biztonságot, amit nem tudnak túlszárnyalni, mert árulás lenne. Egy másik válfaja ennek a tiltásnak, azok, akik rendre válásokkal amortizálják magukat.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://angi-kinez.blog.hu/api/trackback/id/tr107101353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása