Szellemi vagy testi fogyatékossággal született testvér vagy gyerek,


fogyatekosok-egeszsegesek.jpgA sikertelenségek és kudarcok mögött, sokszor előfordul, hogy a családban egy nehéz sorsú testvér van, aki szellemi vagy testi fogyatékossággal született.

Ha az egyik gyerek fogyatékos, az mindig hatással van a testvérek közötti sorrendre. Az egészséges gyerekek gyakran nem merik teljes mértékben kiaknázni az életük nyújtotta esélyeket.  Pusztán szolidaritásból, úgy érzik, hogy nem érdemlik meg a sikert, ez nem jár nekik. Bűnösnek érzik magukat, azért mert ők egészségesek, testvérükre azonban nagy terhet rótt az élet.

Ilyenkor az segít, ha az egészséges testvérek tisztelik a beteg gyermek sorsát és a beteg fogyatékosságának láttán is képesek elfogadni az életüket. Gyakran előfordul, hogy az egészséges testvér kötelességének érzi, hogy lemondjon lehetőségeinek kibontakoztatásáról.fogyatekos.jpg

Ilyenkor egyfajta negatív kiegyenlítésre kerül sor:”A fogyatékosságod miatt nem merem kihasználni az esélyeimet. Ez azért van, mert szeretlek!” A is elképzelhető, hogy idővel az egészséges gyerek is megbetegszik. A negatív kiegyenlítődés, a beteg testvér számára is terhet jelent.

Megoldás a pozitív kiegyenlítődés jelentene, ami abból áll, hogy az egészséges gyerek a következőket mondja a beteg testérnek: „Az egészségem kötelez arra, hogy támogassalak, amikor csak szükséged van rám. A betegséged miatt képesnek érzem magam arra, hogy kezdjek valamit az életemmel!”

A fogyatékos gyerekekkel végzett terápiák, mindig arra az eredményre jutnak, hogy a gyermek kibékülne a sorsával, ha végre a szülei is hajlandóak lennének erre. Sok szülőnek nehezére esik gyermekeként elfogadnia egy fogyatékkal élő gyereket.

A fogyatékos gyerekek szülei a fogyatékosságot gyakran egy olyan magasabb erő hatásának tulajdonítják, amire nincs befolyásuk. Ez elsősorban a nőkre érvényes. Megfigyelések szerint nekik sokkal inkább nehezükre esik gyermekük fogyatékosságát a sors részeként elfogadniuk. Ez azzal lehet összefüggésben, hogy az anyák a terhesség intenzív állapotának köszönhetően minden szempontból nagyobb felelősséget éreznek gyermekük és annak egészsége iránt, mint az apák.969-b.jpg

Ilyen helyzetekben előfordulhat, hogy a szülők a gyermekük miatti aggódásukban eltávolodnak egymástól. Ha azonban közösen viselik a terhet, az el is mélyítheti a kapcsolatukat. Ha egy betegséget, vagy fogyatékosságot nem lehet meggyógyítani akkor érdemes nem ellenségnek tekinteni, hanem sorsunk részeként elfogadni, ugyanis ezzel a hozzáállással erőt kap a páciens.

 

süti beállítások módosítása