MIÉRT ÉLETKÉPTELEN?

2015.01.19. 11:51

NE LEGYÉL FONTOS!

A második tiltás ami a szülő részéről érkezik a gyerek felé és akadályoztatja a  normális fejlődést, a "ne legyél fontos"1504579_377506675720338_715751192_n.jpg! Nézzük meg mi jellemzi ezt a viselkedési formát:

A szülő sokszor érezteti a gyerekkel, hogy neki semmi nem jár.

„Járni járna, de nem jut.”

„Nem vagy elég fontos ahhoz, hogy valamit elérj vagy megkapj!”

„Attól vagy, attól létezhetsz, hogy én ezt engedem.”

„Olyan mértékben vagy, ahogy én ezt engedem.”

A szülő saját maga számára kisajátítja, birtokolja a gyereket. Szimbiotikus kapcsolatot próbál vele kialakítani. A gyereknek nem lehet önálló döntése sem akarata, szinte életképtelenné, önállótlanná válik.

Aki nagyon erősen kapja ezt a tiltást, általában nagyon kevés személyes tárgya van.

A szülő tudatalatti üzenete a gyerek felé: ha elengedem a kezed, ha meghalok, akkor te életképtelenné válsz!

Hogy mer az ilyen ezek után megnősülni? Gondoljunk bele.

Ha valaki ezt az üzenetet kapta: bizonytalanná válik minden fontos szituációban, akár párkapcsolatban, akár szülő pozícióban.

Ha magas beosztást kapna, ha kikérnék a véleményét, egy olyan körben ahol sokan vannak, ahol rávetül a figyelem, ott elbizonytalanodik.

Más a helyzet a felszínen, a külvilág felé. Ott a gyerek fontos, központi pozícióban van. A szülő állandóan utal a gyermekre, irányítja. Túlzottan figyel rá.

A megoldás az lenne, ha a szülő szeretné és megadná a tiszteletet, ettől az érzéstől érezhetné magát fontosnak a gyerek. Ha megkaphatná a saját szintjén a választás lehetőségét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://angi-kinez.blog.hu/api/trackback/id/tr717088201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása