MESTERSÉGES MEGTERMÉKENYÍTÉS  1/1

1236514_720163838010520_1379709208_n.jpgEgyes pároknak nem adatik meg természetes úton utódot nemzeni. Ilyen esetben az orvostudományt hívják segítségül. A terhesség hormonkezeléssel vagy mesterséges megtermékenyítéssel történő elősegítése nagyon gyakran ikrek kialakulásához vezet. Mindez igen gyakran együtt jár a prenatális (születés előtti) testvérek elveszésével. Egyre növekszik azoknak a pároknak a száma, akiknek természetes úton nem adatik meg a gyermekáldás öröme.

Sokan közülők évről évre reménykednek abban, hogy a szerencse folytán saját gyerekük lesz. Míg orvosi vizsgálatok segítségével egyszer csak bebizonyosodik, hogy csupán egyetlen lehetőségük maradt saját utód nemzésére, ez pedig a mesterséges megtermékenyítés. Ez az út számos érintett számára nehéz döntést jelent és számos kérdést is felvet.

Munkám során egyre gyakrabban találkozom a mesterséges megtermékenyítést választó párokkal, ezért írnék pár sort, azokról a nehézségekről, amikkel a szülők találkozhatnak, amelyek egy laborban végzett megtermékenyítésnél előfordulnak. Ugyanakkor szót ejtenék olyan pszichológiai problémákról is, amelyek talán az újdonság erejével hatnak.

A laborban végrehajtott megtermékenyítésnél a terhesség kezdeti szakaszában sokkal gyakrabban alakulnak ki többes ikrek, mint természetes fogantatás esetében. Terápiás üléseken megfigyelhető, hogy mindez igen jelentős lelki gondokkal jár együtt.

Mivel egyre több pár dönt a mesterséges megtermékenyítés mellett, részletes tájékoztatást szeretnék nyújtani ezzel a módszerrel kapcsolatban.969842_282506755224684_1881552718_n.jpg

A nő esetében a következő okok fordulhatnak elő:

-          a petefészkek egyáltalán nem termelnek, vagy nem termelnek elegendő megtermékenyíthető petesejtet

-          a petefészkek nem áteresztőképesek, ennek oka lehet benövés vagy esetleges sterilizáció okozta elzáródás

-          a megtermékenyített petesejt nem tud beágyazódni, mivel a 40 év feletti nők, már nem termelnek elegendő sárgatest hormont.

-          a nő, nem érzi magát abban a lelki helyzetben, hogy gyermeke születhessen, ennek oka legtöbbször tudatalatti, amit traumatikus élmények, illetve egy sérült családi háttér idézhet elő.61842_311100685665914_567325700_n.jpg

A férfi esetében az alábbi okokról beszélhetünk:

-          a spermiumok megtermékenyítési képességének környezeti hatások, lelki okok vagy örökletes rendellenességek kiváltotta sérülése

-          a hereszövet és az ondóvezetékek benövése

A párnál fellépő együttes okokat vizsgálva:

-          a felek genetikailag nem illenek össze

-          alapvetőleg nincsenek egymásra hangolódva

-          a pár tudat alatt nem is vágyik közös gyerekre

A folytatásban azokról a testi és lelki tünetekről írnék, amiket az elhalt ikertestvér idéz, a már megszületett gyereknél, illetve a későbbi felnőtnél.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://angi-kinez.blog.hu/api/trackback/id/tr386071397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása