ÁLDOZATI SZEREP

2014.04.15. 20:15

HOGYAN LESZ AZ ÁLDOZATBÓL GYŐZTES?


533759_4283600005782_594756072_n.jpgKedves olvasó, mint oly sok esetben, a gyógyulás kulcsa ezeknél az archetípusoknál is az ember önbecsülése. Minél értékesebbnek érzi magát legbelül a Zsarnok, annál kevésbé kell majd uralkodnia és kontrollálnia a másikat a belső bizonytalanság miatt. Minél jobban hisz az Áldozat saját magában és abban, hogy tiszteletteljesebb kapcsolatot érdemel, annál jobban ki fog állni magáért a bántalmazóval szemben, vagy egyszerűen odébbáll.

Az önbecsülés azonban nem külső ajándék – a saját szavaink erejét megismerve nyerhetjük el. Amikor lépésről lépésre tüzük ki a céljainkat, amelyekért aztán becsülettel megdolgozunk, ez fogja növelni az önbecsülésünket. Hogy, megtanulunk becsületesen élni, elsősorban önmagunkkal szemben. A szavunk él, van mögötte tartalom! A döntést cselekedet követi, és a cselekedetben van tudatosság! Ha nincs tartalom a saját szavaink mögött, akkor nem tiszteljük magunkat eléggé, ahhoz hogy megcselekedjük döntéseinket. Minél határozottabbak leszünk, annál nagyobb lesz az önbecslésünk.

Az Áldozat reménytelennek érzi az életét. Úgy érzi, hogy a kapcsolatai, mindig valamilyen erőszakos módon érnek véget. Ösztönösen olyan férfiakat és nőket fog ki, akiket megsajnál, és úgy érzi meg tud javítani. Pár hónap románc után elkerülhetetlenül felütik a fejüket a viták és a verbális vagy a fizikai erőszak, és a helyzet idővel csak súlyosbodik. Ez azt eredményezi, hogy kezdi egyre alacsonyabbra értékelni saját magát, amíg a végén úgy érzi, hogy semmi másra nem méltó, csak egy ilyen kapcsolatra.

Fél elhagyni a Zsarnokot, és igazán sem magára, sem a közelében élő emberekre nem számíthat. A Zsarnok pont ott szorongatja őt ahol a legerősebb.

Minél értéktelenebbé érzi magát, az Áldozat elhatározza, hogy változtat a helyzetén, amint megszületik az elhatározás, azon nyomban szét is porlad. Úgy érzi, hogy a világon semmi ereje, semmi hatalma sincs. Ha még figyelmesebben megnézzük az áldozat világát, rájövünk, hogy ezek a be nem tartott elhatározások, élete más területére is átszivárognak: vannak találkozók, amire nem megy el, vagy ahová késve érkezik. Nem tartja be az edzésprogramot, a betartandó evéskontrollt pedig csábító gyors ételek bomlasztják.

6CA09F61FECB873EDC3C22ED8DDC22.jpg

A labirintusból kivezető út első lépése bizonyos célok megfogalmazása lehet, a célok eléréséhez kapcsolódó határidők kitűzésével. Nem kell ezeknek hatalmas céloknak lenniük, elég, ha egyszerű feladatokkal kezded, például: megírod a levelet, amit már olyan régen szeretnél”, vagy „kitakarítod a vendégszobát”, vagy „hetente háromszor 30 percet tornázol”.

Az Áldozat minden egyes cél elérésével a saját önbecsülését kezdi el építgetni. Közben pedig nagyobb kihívást tartogató célok elérésére is felkészülhet. Az önbecsülés növekedésének az a trükkje, hogy tartsd meg a szavad, a saját magadnak tett ígéreted!

Ezzel valami mágikus dolog kezdődik: az Áldozat elkezd hinni magában. Az eredményei a személyes erejével párhuzamosan növekednek.

A Zsarnok, megérezheti a változást, és megkísérelheti visszatartani az Áldozatot, ő azonban most már rálát a játszmára, és már nem lehet belehajszolni. Ahogy veszít az áldozatságából, a Zsarnok fenyegetései már nem olyan félelmetesek a számára. Az Áldozat „felnőtté” válik!

576664_162858037228146_524576983_n.jpgAz Áldozat gyógyulásának második vetülete, hogy szembe kell nézzen, a saját „zsarnokával”, amelyet az árnyékos énjébe zárt. Az elnyomatásunkkal párhuzamosan növekszik a belső zsarnokunk. Ezért a teljes gyógyuláshoz, el kell ismernünk és el kell fogadnunk, saját magunk ezen részét is.

Ezért azok, akik áldozatként élnek, de a belső gyógyuláson nem dolgoznak, egyszerre hatalmi pozícióban találják magukat, és az addig megvetett zsarnokok helyébe lépnek. Ha úgy érzed, hogy talán áldozat vagy, keresd meg magadban azt, ahol esetleg zsarnok lehetsz. (előfordulhat, hogy ehhez terápiás segítségre lesz szükséged, mert néha nem könnyű énünknek ezt az árnyékos oldalát megpillantani)

Ha egyszerűen elismered, hogy a potenciálja benned van, már az is hatalmas lépés a gyógyulás felé. Ha otthon egy Zsarnok gyötör, lehet, hogy a munkahelyeden te vagy az, aki megszorongatja a sorban alatta állókat.

Szánj rá időt, és gondold végig, hogy az életed során mikor viselkedtél zsarnokként. Ismerd el ezt, és ha szükséges, kérj bocsánatot. Aztán mentsd fel magad a lelkifurdalás alól, mert most már tudod, miért volt az egész. Keresd meg életed hasonló eseményeit, és járj el a fentiek szerint. Ez már önmagában véve erőt adó folyamat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://angi-kinez.blog.hu/api/trackback/id/tr16042252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása