MEGMENTŐK ÉS MEGMENTETTEK

2014.03.14. 05:54

MEGMENTŐK ÉS MEGMENTETTEK

A HŐS ÁRNYÉKOS OLDALA

1794802_748255615209437_814834199_n.jpgEzek az emberek különböző álruhában jelennek meg, mások megsegítésén és felemelésén, esőerdők vagy kóbor állatok megmentésén, vagy épp nem a megfelelő segítői szerepben.

A saját személyes kapcsolatainkban, ők emelhetnek ki minket a problémás helyzetekből és ölhetik le azt a bizonyos sárkányt, amely megjelenhet egy erőszakos kapcsolat képében, vagy akár magányként, az önbecsülés hiányaként, vagy bármely egyéb fájdalmat okozó helyzetként.

DE MI VAN AKKOR, HA EZ A BIZONYOS HŐS, CSELEKEDETEI ÁLTAL, CSAK A SAJÁT HIÁNYOSSÁGÁT PRÓBÁLJA LEPLEZNI? – a válasz szomorú, mert ott ő, a Megmentő szerepében fog tetszelegni!

Az ilyen típusú megmentőnek, mindig meg kell mentenie valakit ahhoz, hogy megerősítse az önbecsülését. Minél több embert ment meg, annál jobban érzi magát a bőrében.1240580_750707044964294_1150951863_n.jpg

Az önértékelés növelése önmagában nem probléma. A gond az, hogy a Megmentőnek folyton mentenie kell, akkor is, ha az már nem is az ő, vagy a megmentettek érdekét szolgálja. Azért kell menteniük, mert ettől érzik úgy, hogy szükség van rájuk. Ha a megmentett személy a rehabilitáció vagy a javulás bármely más jelét mutatja, a Megmentő feladat nélkül marad. Sokszor előfordul, hogy a Megmentő a segítséget összetéveszti az intimitással, úgy érzi, hogy azáltal, hogy megmentette az adott személyt, az most valahogyan az adósa lett.(segítek ebben-abban, de én rendelkezem a időddel, és határozom meg, hogy mikor és hová mehetsz).

Nagyon sok úgynevezett gyógyítási területen dolgoznak árnyékos megmentők. Azoknak, akik gyógyításra tették fel az életüket, tükröt nyújthat, amelyben megláthatják, hogy ők esetleg milyen segítségre vagy gyógyulásra szorulnak.

Különösen a nőkre jellemző a Megmentő energia. Segíteni akarják a gyermekeiket, meg akarják menteni a családtagjaikat, és a párjukat a helyes útra akarják terelni.135428.jpg

Nézzünk egy-két példát:

Bea férje kokainfüggő volt. Imádta a férfit, de a drogfüggővel való együttélés hullámvasútjáról bebizonyosodott, hogy ezzel nem képes megbirkózni. A férje feldobott időszakai és a magában fordulva, lehangoltan töltött napjai között próbálta megtalálni korábbi kapcsolatuk darabjait.

 A költséges rehabilitációs programok hiábavalónak bizonyultak, és az egyéb hasonló programok sem javítottak a helyzeten. Terápiás kereten belül, ránéztünk a generációs mintákra, és felfedeztük a tudatmódosító szerek használatának mintáit.

Bea apja alkoholista volt, az előző kapcsolatában a társa szintén alkoholfüggő volt, és miután ennek a kapcsolatnak vége szakadt, ment férjhez a jelenlegi partneréhez. Bea kislány kora óta hitte, hogy ő felel azért, hogy az apja jobban legyen, és ezt a meggyőződését, most a férjével kapcsolatban, a házasságban is magával hozta. Ez a minta igen jellemző a Megmentőre.

Nem minden Megmentő élete forog persze a drog és az alkohol megmentése körül. A megmentés tárgyai lehetnek depressziós, bántalmazott vagy akár bizonytalan nők is, de megcélozhatják a szegényeket, a kóbor kutyákat, vagy az elhagyott újszülötteket is.

Nyilvánvalóan, nem azt akarom ezzel mondani, hogy mindenki, aki segítő szándékkal él ezen a világon, a saját törődési igényeit vetíti ki másokra, de bizonyos esetekben ez is közrejátszat, például amikor az emberek azért ajánlják fel önkéntes szolgálataikat, hogy ezzel igazolják saját jóságukat önmaguk előtt, miközben a tudatalattijuk arra figyelmeztet, hogy vannak itt belül is démonok….ezeket azonban inkább elkerülik.

Egy lány napokig zokogott miután elpusztult a madárfiókája, amelyet pár nappal ezelőtt szedett össze valahol. Nem arról van szó, hogy egy állat elvesztése nem zaklathatott fel minden joggal (én magam is imádom az állatokat, és nagyon elszomorít a haláluk), de ez a fájdalom nagyon aránytalan volt, és sokkal tovább tartott, mint amit normális gyásznak tekinthetnénk.

Azzal, hogy ennyire megérintette a madár elvesztése, a Megmentő valahol a saját életét siratta. A madár ő volt, és a halálával a saját lelke egy darabját is elvesztette – azt a törékeny, magányos részét, amelyet elhagytak, és ami miatt úgy érezte magát mintha ő halna meg.

Miért is ment a Megmentő? Egyszerűen azért, mert a megmentés révén növelheti az önértékelését.  A megmentettek hálásak, és mások háláját nagyon jó érezni, a Megmentőknek érezniük kell, hogy szükség van rájuk.

A megmentés továbbá, annak a kivetítése, hogy mi magunk szorulunk segítségre, és ez az oka annak, hogy a legtöbb Megmentő mélyen belül neheztel a megmentettekre, amiért nem segítenek rajtuk-annak ellenére, hogy nem épp ezt a képet közvetítik a külvilág felé.1899995_748583181843347_202013641_n.jpg

Ha valakit meg kell menteni, az valahol egy visszacsúszás a gyermeki státuszban, ahol nem kell felelősséget vállalnia semmiért. Könnyebb segítségért kiabálni, mint azt kérni: „Segíts, hogy segíthessek magamon!”

Magunkon segíteni azt jelenti, hogy felelősséget kell vállalnunk a saját életünkért. Ez pedig nagyon nehéz – sokkal könnyebb beájulni az első segítő Hős karjaiba, vagy különböző jóslatok hatására megmagyarázni a jelenlegi élethelyzetet.

A megmentő gyógyulásához meg kell gyógyítani azt a gyötrő vágyakozást, hogy másoknak szüksége legyen ránk. Ehhez a Megmentőnek , meg kell értenie, hogy nincs szüksége másra ahhoz, hogy jól érezze magát a saját bőrében. Ismerje fel, hogy csak a saját vágyait vetíti ki a másikra. Az, aki mást akar megmenteni, először mentse meg saját magát, ahhoz hogy hiteles megmentő lehessen, és akkor már hatékonyan közreműködhet más életében.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://angi-kinez.blog.hu/api/trackback/id/tr55859555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása