A TÁRSFÜGGŐSÉG

2014.03.01. 21:30

dreamstime_15583711-550x371.jpgA KAPCSOLATOK NÉGY TÍPUSA

A TÁRSFÜGGŐSÉG

Az ilyen kapcsolatban a felek talán nem is kedvelik egymást, de a félelem, vagy esetleg a bűntudat egymáshoz köti őket. Ennél a kapcsolat típusnál, a két ember teljesen egymásba van olvadva, oly annyira, hogy saját személyiségüket el is veszítik.

A társfüggőség ismertető jelei:

TAGADÁS: annak a tagadása, hogy bármi baj lenne a kapcsolatban. Nagyon sokszor előfordult, hogy amikor olyan valakivel beszéltem, aki kétségbeesetten boldogtalan volt a kapcsolatában,a társa kereken tagadta, hogy bármi baj lenne.

BŰNTUDATTAL VEGYES SZÉGYENKEZÉS: önutálathoz és alacsony önértékeléshez vezet.

ÁLDOZATNAK ÉRZIK MAGUKAT: a párkapcsolati helyzetet, mindkét fél, úgy festi le a másiknak, hogy mennyivel többet ad, mint amennyit kap. Ha a társuk nem mutat elég támogatást, az fájdalmat és neheztelést, de akár haragot is előidézhet.

NINCS FEJLŐDÉS: a kapcsolatra a közöny és a stagnálás jellemző, ami a hanyatláshoz vezet.

KONTROL ÉS MANIPULÁLÁS:kontrol esetén sokszor szerepet játszik a félelem és a féltékenység.

KONFRONTÁLÓDÁSI PROBLÉMÁK: a nőkre jellemzőbb, sokat úgy vélik, hogy „nem szép dolog” kifejezésre juttatni a haragjukat. Ez pedig elfojtott neheztelés formájában fortyog bennük, mind addig, amíg egy apró dolog ki nem robbant egy drámai szóáradatot.

ELFOJTÁS: a hibás meggyőződés, hogy kapcsolatban élni azt jelenti, fel kell áldoznia magát a másik boldogságáért. Hogy a társaddal való eggyé válás része a tökéletes elfogadás. Olyan összefonódás, ahol csak egyetlen személy számára van hely, így a másiknak fel kell adnia a személyiségét, hogy párjával lehessen. Van, aki azt hiszi, ha bármit a másik nélkül csinál, az olyan mintha azt mondaná „nem szeretlek”, „vagy nincs rád szükségem”!

KRITIZÁLÁS: az egyik fél folyamatosan kritizálja a másikat, a másik félben a meg nem felelés, illetve a „megbukott” érzés alakul ki!

BIZALOMHIÁNY: a bizalom gyakran vet fel különböző problémákat. Vagy az egyik, vagy mindkét fél bizalmatlan, és ez a másikkal szembeni bizalmatlansághoz vezet, de a bizalom hiány régi hűtlenség okozta sebek miatt is kialakulhat. A folyamatos ellenőrzés fullasztóvá válhat a másik számára.

ELVÁRÁSOK: egymással szemben, például: „szerintem, neked kellene boldoggá tenned engem”, vagy „számítok a támogatásodra”, „elvárom, hogy te végezd a házimunkát”. Ha az elvárások nem teljesülnek, a másik úgy érzi, átejtették, és neheztelni fog. Eltolódik a felelősség: ahhoz, hogy boldog lehessek, azt kell tenned, amit elvárok tőled. Tehát, te felelsz az én boldogságomért! A szégyen és a bűntudat miatt zsugorodik össze a másik önbecsülése, a játszma végén, mindketten a körülmények áldozatául esnek. A bűntudatuk miatt, ráadásul azt hiszik, hogy el kell fogadniuk a másik helytelen viselkedését.Crazy Love press release.jpg

A SZEX MINT BÜNTETÉS: illetve mint jutalmazás.

MEGHITTSÉG HIÁNYA: illetve a feltétel nélküli szeretet és elfogadás hiánya.

KOMMUNIKÁCIÓ HIÁNYA: a párunk támadásként élheti meg, ha elmondjuk neki, hogy mi a problémánk. Ha abban valami hősies, ha csendben magunkban tartjuk.(hitrendszeri problémák).

PERFEKCIONIZMUS: elvárás, hogy a másik jól viselkedjen, és mindent jól csináljon. Ha az egyik fél rosszul viselkedik, berúg, veszélyesen vezet, flörtöl, rondán beszél a másikkal stb.,meggyőződése, hogy a másiknak nem szabad így viselkednie, - „viselkedj, ahogy mondtam, és ne úgy ahogy én, és ne kérdőjelezd meg a tetteimet akkor sem, ha én ezt bármikor megteszem veled” esetre. Ha pedig szembesítik ezzel az ellenmondással, általában tagad, vagy dühbe gurul.

HAZUDOZÁS: igazság nélkül, belsőségesség sem létezik. Az igazságtól való félelem, ami gátolja a meghittséget.

FÉLELEM ATTÓL, HOGY A MÁSIK ELHAGY: egyik fél sem érzi jól magát, és ezért úgy véli, hogy nem méltó egy szeretetteljes kapcsolatra,ez az érzés a kapcsolat szabotálásához vezet: „megteszem, mielőtt a másik megteszi”.

TUDATMÓDOSÍTÓ SZEREK HASZNÁLATA: üresség, amelyet a felek alkohollal, drogokkal, dohányzással, vásárlási rohamokkal, vagy étkezési zavarokkal próbálnak betölteni.

HATÁROK MEGJELÖLÉSE: túl merev vagy egyáltalán nem létező határok.

NEM FÜGGETLEN SZEMÉLYEKKÉNT TEKINTENEK MAGUKRA: nincsenek saját vágyaik, igényeik, nem rendelkeznek saját álmokkal, teljesen beleolvadnak a másik életében.

KREATIVITÁS HIÁNYA: nem a saját igénye szerint fejezi ki a kreativitását, és ezért a másikat hibáztatja.

Kedves olvasó, nem meglepő, ha a felsoroltak közül több pontban is magadra ismertél, hiszen ez a kapcsolattípus a leggyakoribb. Fontos tudni, hogy a társfüggőségnek különböző fokozatai vannak, és hogy a kapcsolatok többsége időről időre produkálja a fenti lista néhány elemét, anélkül hogy ebben a kategóriában kellene sorolnunk.

Nézzünk pár jellemzőt:

TÚL SOKAT TESZ /  TÚL KEVESET TESZ

TÚLZOTT FELELŐSÉGÉRZET / ALACSONY FELELŐSÉGÉRZET

MAGÁT HIBÁZTATJA /  MÁSOKAT HIBÁZTAT

MEGMENTŐ /MEG KELL MENTENI

ELISMERÉS / KONTROL

NEM BÍZIK MAGÁBAN /NEM BÍZIK MÁSOKBAN

NINCSNEK HATÁROK /TOLAKODÓ HATÁROK

DÖNTÉSI PROBLÉMÁK /ÖNÖS ÉRDEKŰ DÖNTÉSHOZATAL

ELFOGADÓ /LEKICSINYÍTŐ, ÓCSÁROLÓ

Erre a kapcsolattípusra, sajnos nem jellemző az egyensúly. Az egyik túl sokat ad, a másik túl sokat vesz el. Gyakori, hogy valaki azért tesz túl keveset, mert akármikor csinál valamit, kritikában ütközik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://angi-kinez.blog.hu/api/trackback/id/tr145838815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása