KOMMUNIKÁCIÓS SZOKÁSOK

2014.02.04. 17:56

Kommunikációs szokások

Közbeszólás

 1425699_453321804788158_2019058339_n.jpg

Szeretsz közbevágni, amikor másvalaki beszél? Észrevetted már magadon, hogy befejezed a másik történetét, mert úgy gondolod, hogy jobban tudod, vagy jobban el tudod mesélni?

A közbevágás, egyáltalán nem egy harmonikus törésre utal, sőt azt jelzi, hogy valamilyen ellenséges érzelmet táplálunk a személy iránt, akivel ezt megtesszük. Olyan, mint amikor egy bakkecske felöklel, mert azt szeretné, hogy eltakarodj az útjából. Ez igaz a közbeszólóra is.

Közbe akar vágni, és mellékvágányra akar tolni téged, aki a beszélgetést irányítod.

Nem egyszerűen, arról van itt szó, hogy ő szeretne központba kerülni, hanem megpróbálja kontrolálni a mondanivalódat, gyakran azért mert zokon veszi, hogy nem tarthat az irányítása alatt

 A félbeszakítással, bizonyos módon leértékeli a beszélőt. Gyakran saját párja teszi ezt az emberrel félelmében, hogy az olyan dolgot mondhat, ami neki nem tetszik. Ez az irányítás egy módja, és azt jelzi, hogy a közbeszóló, nem tiszteli partnerét és nem is bízik benne. Az üzenet: ha nem nekem megfelelő módon mondod, akkor elintézem, hogy inkább ne mondj semmit.

A közbevágó rendszerint bizonytalan és a világban, vagy a párjával szemben betöltendő domináns szerepéért küzd. Az ilyen viselkedés azt jelzi, hogy az illető semmibe veszi a többiek határait.

Az egészséges határok, gyermekkorban alakulnak ki, a biztonság és bizalom eredményeképpen.

Ezzel a háttérrel tudjuk azt mondani, hogy: „ne, kérlek, ezt hagyd abba”, „köszönöm, nem kérek, ettem eleget”, vagy „ez a kapcsolat, fájó véget szeretnék vetni neki”. Csak egészséges határokkal tudjuk másokét is tiszteletbe tartani. Ha nem tudjuk meghúzni saját határainkat, másokra van szükségünk ahhoz, hogy biztonságban érezhessük magunkat, mert folyamatosan be szeretnénk tölteni a bennünk tátongó űrt.

Mások beszélgetésében belefolyva szinte megesszük őket, ezáltal elégítve ki teljességigényünket.

Ez az igény, a nem elég szoros anyai kötődés, születési trauma, komoly gyermekkori betegség, fizikai bántalmazás, elhanyagoltság, táplálási problémák következménye lehet.

A közbeszóló pedig szeretné felhívni a többiek figyelmét a sebeire.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://angi-kinez.blog.hu/api/trackback/id/tr605798883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása