unnamed (2).jpg

FOLYAMATOS WC-re MENÉSI KÉNYSZER

Az ágyapisiléshez hasonlóan, a gyakori vizelés is az aggodalommal és a félelmekkel áll összefüggésben. Általában az otthoni környezettől távol fordul elő, ahol a gyerek fél, vagy nem érzi magát biztonságban. A megkönnyebbüléssel a félelem és a feszültség egy része is távozik. Ez nagyon idegesítő lehet a szülő számára, ha olyan helyen fordul elő, ahol nincs lehetőség a wc-zésre. Dühe kifejezésével azonban, tovább fokozza a gyerek szorongását, és csak súlyosbítja a problémát.

Ha az iskolában történik, ez azt jelenti, hogy a gyerek fél vagy aggódik valaki vagy valami miatt. A húgyhólyag raktározza és engedi ki a test méreganyagait, egy lufihoz hasonlóan tágul, illetve összehúzódik, és nagy mennyiségű vizeletet képes megtartani. Ha kis mennyiségre is vizelési ingerrel reagál, az azt jelenti, hogy a gyerek nehezen alkalmazkodik az életben történt változásokra. Nem tudja megtartani az új élményt, és idő előtt elereszti azt. Az érzelmi nyomás fizikai nyomássá válik, melyet a gyereknek fel kell oldania.

A WC-re menési kényszert manipulatív módon is használhatja a gyerek, hatalma kiterjesztésére. Amikor nagyon kevés, vagy semennyi vizelet nem távozik, az annak a jele, hogy nem tudja feldolgozni a halmozódó érzelmeket.

Néha olyankor fordul elő, amikor túl sok minden történik a gyerek életében, amihez alkalmazkodnia kell, és a hólyaghoz hasonlóan, ő sem képes elviselni a helyzet feszültségét, ezért a lehető leghamarabb ki akarja engedni magából.

Gyermekeink, ma nagyon elfoglalt életet élnek – sokkal elfoglaltabbak, mint amire saját gyermekkoromból emlékszem. rengetek iskolán kívüli feladatuk és szakkörük van, ezért nem meglepő, ha a gyerek –különösen, ha érzékenyebb, mint az átlag – nehezen tudja befogadni,vagy félelmetesnek találja mindezt.

Nem csoda, hogy amilyen gyorsan csak lehet, ki akarja vetni a szervezetéből.

A bejegyzés trackback címe:

https://angi-kinez.blog.hu/api/trackback/id/tr885721966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása