ÉJSZAKAI ÁGYBAPISILÉS

2014.01.02. 19:19

letöltés.jpg

ÉJSZAKAI ÁGYBAPISILÉS

A gyerekek kevésbé gyakorlottak az elfojtásban, ezért sokkal gyakoribb, hogy viselkedésükön keresztül mutatják meg, ha valami nincs rendben. Gyakran az érzékeny gyerek, a családi feszültség antennája, és ez a feszültség jelenik meg a viselkedésében. Annak idején az iskolában, megtanultuk, hogy az energia nem vész el, pusztán átalakul.

Az érzelmekkel családon belül is, sajnos ez a helyzet.

Ha a szülői háttér nincs rendben, ennek sokszor a gyerek issza meg a levét. Nem célom minősíteni a szülőket, hiszen legtöbben megteszik, ami tőlük telik, csak rá szeretnék mutatni, hogy a gyerek viselkedésbeli szokásai, hogyan rejtik magukban a család „egészét” is!unnamed.jpg

KATONA DOLOG!

Olyan társadalomban növünk fel, ahol a kisfiuknak, azt verik a fejükbe, hogy „a fiuk nem sírnak”.  Számos családban kimondatlanul is örök érvényű szabályként a levegőben van ez az üzenet, amelyet a gyereknek muszáj betartani, ha apjuk megbecsülésére pályáznak.(gyakori, hogy az apa, vagy a nagypapa, a katonaság kötelékében dolgozik, vagy dolgozott).

Mi történik tehát a gyerekben az elnyomott érzelmekkel? Feltorlódnak, és a tudattalan a bepisilés formájában juttatja őket kifejezésre.

A gyereknek megtanítják, hogy sírni szégyen, holott rendkívüli hasznos dolog, hiszen sírás közben, a felgyülemlett stresszt könnyek formájában engedhetné ki.

A könnyekhez hasonlóan, a bepisilés is azt mutatja, hogy valami mélyen felzaklatja a gyereket. Az éjszakai ágybapisilés, azt jelzi, hogy a gyerek, nincs tudatában félelmeinek, és ettől még jobban összezavarodik. Ha a gyerektől megkérdezzük, hogy mi a baja, nem minden esetben kapunk választ, hiszen sokszor a probléma a tudattalanban rejtőzik.

A harag és a félelem kéz a kézben jár, a gyerek dühös arra, aki ekkora szorongást okoz neki. Az ágybapisiléssel, mind félelmét, mind haragját kiengedheti.

 Kedves szülő, tedd fel magadnak a kérdést, hogy kire, vagy miért lehet dühös a gyereked! Nézz körül a játszótéren és az iskolai környezetben lehet, hogy fél valakitől? Erőszakoskodnak vele? Volt valamilyen nagyobb családi zűr, esetleg válás a közelmúltban, ami megrengette a biztonságérzetét? Lehetséges, hogy valamilyen módon bántalmazták? Lehet, hogy szégyelli magát valami miatt, de másképp nem tudja kifejezni szégyenét és aggodalmát.

Lehet, hogy az egyik szülőjétől fél? Általában ez az apa. Ha túl szigorú, a gyerek nagyon félhet attól, hogy kellemetlenséget okos és ettől feszült lesz. A napokon át tartó érzelmi feszültség felhalmozódik, és ha más módon nem tudja kiadni magából, az ágybapisilés lesz a megoldás.

A félelem hatására, a gyerekek és az állatok is spontán bevizelhetnek. A vizelet távozásával, a félelem is enyhül. Az ágybapisilés nagyon hasonlít ehhez. Ha gyakran megtörténik, akkor nagy odafigyeléssel és érzékenységgel kell kezelni, és meg kell teremteni a gyereknek a helyzetet az érzései kifejezésére-akár ez terapeuta segítségével.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a fegyelmezés a lehető legrosszabb stratégia, és csak fokozza benne a szégyenérzetet és a szorongást.unnamed (1).jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://angi-kinez.blog.hu/api/trackback/id/tr385721925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása