KAPCSOLATFÜGGŐSÉG

2013.12.25. 11:57

1009750_387984764655196_869473949_n.jpg

KAPCSOLATFÜGGŐSÉG

Bántalmazás és az egyedülléttől való félelem

A kapcsolaton belüli erőszak, általában az alábbi mintát követi:

Minél jobban becsmérli a bántalmazó fél a másikat, annál inkább csökken a másik önbecsülése. Ezért egyre kitartóbban próbálja kielégíteni partnere igényeit, ami, ha a bántalmazó hatalmon marad, soha nem sikerülhet. Nem számít, mennyire szolgálatkész, soha nem lesz elég, amit tesz. Mindegy, milyen óvatosan lép, biztosan hibásan dönt. Hiszen pontosan ezt akarja a másik. Így manipulálja a párját, így kényszeríti rá, hogy azt tegye, amit ő akar. A legfurcsább az, hogy mégis belemegyünk ebbe.

A dolog érdekessége, hogy soha nem az elnyomott, hanem a bántalmazó az, aki jobban fél az egyedülléttől. Színlelt harciassága és partnere látszólagos értéktelensége ellenére, azért bántja a másikat, mert fél, hogy egyedül marad!

Ha elhiteti partnerével, hogy értéktelen, tudatalattija azt hiszi, hogy nem fogja őt elhagyni, hiszen olyan hasznavehetetlen, hogy senki másnak nem kellhet (ennyi hitellel senkinek sem kellenél, tedd össze a kezed, hogy egyáltalán én szóba állok veled); a bántalmazott maga is elhiszi ezt!!!!

Amikor ha egyáltalán mégis elhagyja erőszakos párját, nagyon gyakori, hogy a bántalmazó fél összeomlik, ő pedig elég erős lesz ahhoz, hogy új életet kezdjen.

Amikor saját magunk fényezése érdekében másokat lekicsinylünk, pontosan azt akarjuk, hogy kicsik legyenek. Ha kicsik és gyerekesek, básáskodó szülőként irányíthatjuk őket.

Testi tüneti kezeléseken dolgozva, gyakran kiderül, hogy a kritikus megjegyzések, bizonyos testrészeken raktározódnak. Amikor egy adott fájdalom feloldásán dolgozom, a páciensnek gyakran eszébe jut egy-egy esemény, az elmék által hordozott érzelemmel együtt. Ha az érzelmi fájdalmat átéli, és képes elengedni azt, nagyon gyakran megszűnik a fizikai tünet is.1491614_476556495798022_358269143_n.jpg

Eszter (nevezzük így;))) komoly fájdalomról panaszkodott a jobb térdében, és sok éjszakát virrasztott át emiatt. Problémájának nem volt nyilvánvaló oka, de a fájdalom, csak nem múlt el. Kezelése során világossá vált, hogy a férje megijedt Eszter szakmai sikerei miatt, és azért folyamatosan kritizálta és leszólta a teljesítményét. Ettől Eszter bűntudatot és frusztrációt érzett. Szeretett volna előbbre jutni, de minden elért eredmény feldúlta a kapcsolatát. A fájdalmat, a gyerekkorában is átélt hasonló eseményekkel is össze lehetett kötni.

Mivel a jobb térdéről volt szó, a probléma a férfiakhoz kötődött. A térdünket használjuk arra, hogy előbbre jussunk az életben,és az egyenlősséggel kapcsolatos kérdésekhez is köze van. A fenti problémákon dolgozva, jelentősen csökkent a fájdalma.

Ezek az érzelmek, gyakran olyan régi kritikákhoz kapcsolódnak, amelyről tudatos emlékünk nincs is. Egy megoldatlan megjegyzés komoly érzelmi sebeket ejthet. Ha észreveszed, hogy ilyeneket mondasz: „Már nem tudok rád nőként nézni, veled már a szex sem jó!, jusson eszedbe, hogy éppen beprogramozod a párod elméjét, és ez a program napról napra ismétli majd önmagát!

A hangnemnek, szintén nagy szerepe van, a negatív üzenetek bevésésében. Finoman kíméletesen közölve a legkeményebb megjegyzéseket sem ártanak sokat hosszú távon, míg egy egyszerű ellenségesen ordítva közölt „semmire sem vagy jó”sokkal nagyobb fokú sérülési lehetőséget hordoz magában. Próbáld meg mindig elkülöníteni a tettet és a személyt, például így:” sajnos az eddig történteket, nem tudom feldolgozni, ezért és ezért…….” Így nyilvánvalóvá teszed, hogy Te inkábba tettet, és nem annyira az elkövetőt ítéled el!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://angi-kinez.blog.hu/api/trackback/id/tr325708024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása