HALÁL

2013.11.22. 13:16

[pictures.4ever.eu] grim reaper, horse 156477.jpg

HALÁL

A spiritualitást nem lehet a haláltól külön kezelni. A mi kultúránkban a halált félelem övezi. Hellinger szerint az élete a haláltól különválasztva szemléljük, életünket valamilyen személyes tulajdonnak tartjuk, amit maximálisan ki kell használni. Ám az életet a halál perspektívájából is nézhetjük. Minden ember rövid időre felbukkan az életben, aztán újra visszahull. Az élet végezetével visszatérünk oda, amiről semmit sem tudhatunk. Ha összemérjük magával a létezéssel, vagy a mélységgel, amelyből szüleink révén feljöttünk, életünk parányi és átmeneti.

Ebből a szemszögből nézve egy gyerek korai halálában nincs semmi rossz. Aki 85éves korában hal meg, illetve a gyerek, aki mindössze egyévesen, egyaránt ugyan abba a létformába hull vissza, amelyről nem tudunk semmit. Ezen a síkon nincs különbség köztük.

Hétköznapi életünket erővel tölti fel, ha úgy élünk, hogy tudatában vagyunk a mulandóságnak. A halálunkig hátralévő időt ajándéknak tekinthetjük. Ezzel a szemléletmóddal a családunkban előforduló halálesetekkel is könnyebben tudunk szembenézni. Ha meghal valaki, akit szerettünk, meg kell őriznünk a szívünkben. A halottak tisztelete a család minden tagjára nemesítően hat. Az elválás akkor sikerül, ha a búcsú mély fájdalmának szabad utat adunk, és nem térünk ki előle. Ha elmenekülünk, a fájdalom elöl, az szorosan hozzá köt bennünket a halotthoz, és eltűnik a saját életünk.

Ha a hátramaradott gyásza nem akar szűnni, akkor Hellinger szerint sok esetben, akár meg is neheztelhet a halottra. Ilyenkor ez a mondat segít:”Tisztelem az életedet és a halálodat!” Néha az is előfordul, hogy valaki átveszi egy családtagjától, annak a ki nem élt gyászát, vagy pedig úgy érzi, tartozik még valamivel a halottnak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://angi-kinez.blog.hu/api/trackback/id/tr675649274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása