ADNI ÉS ELFOGADNI

2013.11.22. 16:48

1016864_537339409646875_1828008151_n.jpg

ADNI ÉS ELFOGADNI

 

Az az egyenjogúság a párkapcsolatban, amely alapvetően a szerelem betejesedésében nyilvánul meg, az élet más területein is megmutatkozik. A párkapcsolat akkor lehet sikeres, ha folyamatosan kiegyenlítődik a két fél között az adás és az elfogadás, mégpedig szeretettel.

Egy példa: Egy férfi ajándékot ad a feleségének, mert szereti. Amint átadta az ajándékot, fölérendelt helyzetbe kerül a nővel szemben. Ő ad a nő elfogad, de mivel kapott valamit, a férfivel szemben, egyfajta kötelezettséget érez. Megpróbálja ez kiegyenlíteni azzal, hogy ő is ad valamit, és mivel szereti a férjét, a biztonság kedvéért többet ad, mint amit kapott. Ezzel a férj kerül az elkötelezettség nyomása alá. Megpróbálja helyre állítani az egyensúlyt, és mert szereti a feleségét, ő is valamivel többet ad. Így ha a kiegyenlítődés iránti szükséglet, szeretettel párosul, egyre fokozódó cserefolyamat alakul ki, nagy mennyiségű adás és elfogadás. Ez még szorosabban összeköti a két embert, és így fokozódik bennük a boldogság érzése. A jó párkapcsolat egyik alapja, hogy a jó így módon folyamatosan áramlik a párok között.

Sok kapcsolatban megtörténik, hogy az egyik fél okoz valamit a másiknak, amivel megbántja. Ilyenkor is megvan a megbántott félnek a kiegyenlítődére való igénye. Bosszúvágy van benne.

Tehát ő is okoz valami gonoszat a másiknak, és mivel úgy érzi, neki van igaza, kicsivel több rosszat okoz. Ezzel a megbántott félnek ismét joga van ártani a másiknak, és mivel úgy érzi, igaza van, ő is valamivel többet ad vissza, és így folytatódik az egymásnak ártás.

Kialakul egy rossz irányú cserefolyamat, és ez a csere is egymáshoz köti a feleket, de a boldogtalanságban.

Van azonban egy egyszerű szabály, hogy hogyan lehet kilépni ebből az ördögi körből: ugyanúgy, mint a pozitív cserefolyamatnál valamivel több jót adunk a másiknak, hiszen szeretjük őt, a negatív cserefolyamatnál valamivel kevesebb rosszat adunk vissza. Ezzel újra elkezdődik a pozitív cserefolyamat. Ez egy egyszerű, ám nagyon hasznos szabály.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://angi-kinez.blog.hu/api/trackback/id/tr245649538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása