KRITIZÁLÁS

2013.12.25. 15:01

1234802_420740224712983_1892727130_n.jpg

KRITIZÁLÁS

A kritika, mint a manipuláció eszköze

Amikor folyamatosan kritizálnak minket, lassan elhisszük, hogy nem vagyunk elég jók. Ezért nagyon keményen dolgozunk, hogy eredményeinken és tetteinken keresztül nyerjük el mások elismerését és szeretetét. Minél jobban próbálkozunk azonban, annál kevesebb elismerést tudunk kicsikarni. Egyre keményebben küzdünk, de mégsem nő az önbecsülésünk.

Hogyan kapcsoljuk ki ezt az önpusztító programot, mely folyamatosan alkalmatlanságunkra emlékeztet? Ha sikertelennek, vagy tehetségtelennek érezzük magunkat, a munka és az elért eredmények révén, mindegy milyen jelentéktelen a feladat, jobban érezhetjük magunkat.

Ilyenkor valójában manipulálnak minket. Elismerésre és szeretetre vágyva hagyjuk, hogy zsinóron rángassanak. Minél kevésbé dicsérnek, mi annál jobban szeretnénk ezt elnyerni, és ők annál jobban visszafogják magukat. Miért?  MERT EZZEL ERŐSSEBBEK LESZNEK. Valójában a mi erőnket veszik el, amelyet buzgón adunk a kezükbe. Megengedjük, hogy uraljanak minket, és ezért elismerést remélünk. Ez azonban a mi döntésünk, ezért nem hibáztathatunk másokat.

Ha befolyásoljuk egy másik személy szabad akaratát, ezzel negatív következményeket zúdítunk magunkra. A szabad akarat különbözteti meg életünket a többi létformától. Tehát amikor nem tartjuk tiszteletben a másik döntését, mert éppen nem azt akarja, amit mi, és így megpróbáljuk érvényre juttatni saját akaratunkat, ezzel semmibe vesszük a választási szabadságát. A döntés joga tett minket a teremtés koronájává, és mindannyian megkaptuk ezt az ajándékot.

Következésképpen, a kritikával valómanipulálás, alsóbb rendű énünk fondorlata, és nem a magasabb énünkből ered. Ha fejlődni szeretnénk, keményen kell dolgoznunk azon, hogy elengedjük a mások irányítására való törekvésünket.

AMI MÁSOKBAN ZAVAR, AZ MAGUNKBAN ZAVAR

Minél kritikusabbak vagyunk másokkal szemben, ez annál inkább azt jelzi, hogy valahol mélyen magunkat nem szeretjük. Ezt megértve, könnyebb együtt érezni, egy-egy kritikus emberrel, hiszen valójában önmagát kritizálja. Azok, akiket kritizál, pusztán az ő saját problémáit tükrözik. Tulajdon lelki problémáink vizsgálata, a velük való szembesülés azonban fájdalmas lehet, és sok bátorságot kíván - ráadásúl sokkal könnyebb és szórakoztatóbb másokat ízekre szedni!

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://angi-kinez.blog.hu/api/trackback/id/tr625708172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása