HALOGATÁS 1/1

2013.12.18. 16:13

HALOGATÁS   1/1

 1473706_10200529453518892_383374931_n.gif

Előfordult már veled, kedves olvasó, hogy a közelgő határidő ellenére, a Tv előtt kuksoltál, és valamelyik sorozat harmadik ismétlését nézted?

A halogatás, már-már népbetegség, minden ötödik ember a megrögzött halogatók közzé sorolható. Az internet pedig az eddigieknél is jobb módszernek bizonyult az idő mulatására, s egyúttal a munkavégzés elodázására. Mennyivel érdekesebb inkább megnézni egy email, játszani, szörfölni a weben, feliratkozni még egy online randioldalra, vagy csevegni egy jót a csetszobában?

Az időbeosztás és a halogatás nem függnek olyan szorosan össze, mint az gondolnánk. A halogatók nagy része pontosan tudja, mit kellene tennie, még akkor is, ha inkább még egy körre leragad a playstationnél. De akkor miért halogatnak a halogatók?

A halogatók jellemvonásai között az alacsony önbecsülés a legfontosabb, melyet sokféleképpen álcáznak. Ez az önértékelési probléma elkerülhetetlenül nagy egóval jár. Miért? Mert az alkalmatlanság érzésének  kompenzálásaképpen  fel kell pumpálnunk magunkat.

Ehhez egónk olyan világot teremt ahol saját magasabb énünk rovására növekedhet. Nem azt akarom mondani, hogy az alacsony önbecslés a halogatók névjegye. Egy-egy adott területen, legyen az a testünk, vagy eredményeink, hiányos képesítésünk, nemzésképtelenségünk vagy füstbe ment kapcsolataink - mindannyian szenvedünk az önbecsülés hiányától. A halogatásnál azonban az alacsony önbecsülés számos jellemzője tetten érhető, még a többi viselkedés esetén csak néhányukkal találkozunk.

A halogatásnál inkább alsóbb rendű énünk érvényesül a magasabb rendű énnel szemben:

- hamis optimizmus és öncsalás-úgy látja a dolgokat, ahogy szeretné, de nem a maguk valójában

- élvezi a pánikot – kríziskezelés

- azt hiszi, hogy tökéletesnek kell lennie

- fél a bukástól

- hibázhat

- áldozatnak érzi magát/ önsajnálat

- megpróbál másokat irányítani, manipulálni/hatalomvágy

- bűntudat

- a feladatot túl nehéznek, vagy túl egyszerűnek észleli

- makacsság

- képességek, vagy tudás hiánya

- unalom

- passzív ellenállás

- másoknak való megfelelés igénye-többet vállal mint amire képes

- ellenállás a változással szemben

A halogatás fizikai érzelmi és szellemi szinten is megjelenhet. Fizikai halogatás például, ha elmegyünk sétálni, lefekszünk, vagy megnézünk egy filmet. Az érzelmi halogatás trükkjei az ivás, a drogfogyasztás, bulvárlapok olvasgatása vagy a flörtölés, mert megszabadítanak a sürgető feladatok valóságától. Szellemi szinten pedig indokokat sorolunk, hogy miért nem végezzük el a munkát „ihletre van szükségem”, illetve ”majd holnap elkezdem”.halogatás.jpg

A halogatás befejezéséhez az alábbiakat kell tenned:

1. Légy őszinte: halogatsz

2. Írd le az okait, hogy miért halogatsz.

3. Vizsgáld meg az érveidet. Ne add meg magad könnyedén. Nagy önfegyelemre van szükséged az alacsony önbecsülés problémájának megoldására. Ne engedd, hogy az egód irányítson.

4. Írd le annak a következményeit, ha nem végzed el időben a feledatot.

5. Bontsd le a feladatod emészthető falatokká, reális célokat tűzz ki magad elé.

6. Kezd el.

7. Pozitív elismeréssel nyugtázd, amit megtettél.

8. Ne feledd, a siker sikert szül!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://angi-kinez.blog.hu/api/trackback/id/tr135698076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.