Önismeret és partnerkapcsolat

onismeret_1.jpgA szerelem és a szeretet az a varázsszó, amely a tárkapcsolat nyitja. Számos film, zene és regény foglalkozik ezzel a témával, és a keresztény vallásokban is kulcsszó a szerelem. Számtalan oka lehet annak, hogy miért megyünk bele egy viszonyba, és ezeket az okokat nem árt kíméletlenül feltárni. Csak akkor tudjuk tisztázni kapcsolatunkat, ha önmagunkkal tisztában vagyunk.

 Ezért előszeretettel hangsúlyozom, mennyire fontos önmagunk megismerése. Az önismeret előfeltétele annak, hogy értelmes kommunikációba bocsátkozzunk másokkal. Nagyon sok ember vágyik a szerelemre és a társkapcsolatra. Szerelmet várunk egy másik embertől, akit vonzónak találunk, akkor is, ha mi nem szeretjük magunkat. Ha valaki más szeret bennünket, akkor szeretetre méltónak találjuk magunkat, mert ez számunkra annak a bizonyítéka, hogy szeretetre méltók vagyunk. Csakhogy ez nem helyes.

Számos könyvet írtak már azzal a témával, hogy „Ismerd meg magad!”, de úgy tűnik az önismeret nem annyira fontos téma, mint a szerelem, holott pedig előfeltétele annak. Csakhogy ezt kevesen akarják elfogadni, inkább másokban keresik tükörképüket, ami önmagában véve nem volna baj, ám felmerül a kérdés: vajon miért nem nézünk magunkba, miért keressük a tükröt másoknál? Számos oka van ennek, érdemes hát egy kicsit alaposabban tárgyalni.

Ismételten hangsúlyozom: figyeljük önmagunkat, mert önmagunk megismerése kulcsfontosságú. A páciensekkel való beszélgetés során gyakran hangoztatom, mennyire fontos, hogy az ember szembesüljön önnön érzelmeivel, a félelemmel, az irigységgel, a nagyravágyással, az agresszióval, mindazokkal az érzésekkel tehát, amelyeket önmagában nem kíván észrevenni. Ha kíméletlenül szembe nézünk önmagunkkal, láthatjuk mindezt – félelmet, agressziót, féltékenységet, becsvágyat, erőszakot, és irigységet. Azt szoktam javasolni a klienseimnek, hogy nézzenek önmagukban, és ne hunyják le a szemüket, csak azért, mert ezeket általában negatív érzéseknek tartjuk. Ez a bizonyos önismeret, önmegismerés, ami elengedhetetlenül fontos, ezért is fogom gyakran felhívni rá a figyelmet. Hasonlóképpen fontos és megszívlelendő a következő is: soha ne fojtsunk el semmit, ami látszólag negatív, mert ezzel csak menekülünk önmagunk elől.on.jpg

 A legtöbb ember ezt teszi, magad is megfigyelheted, önmagadon is és másokon is. Ezért mondom, hogy: legyen már vége a folytonos menekülésnek, nézzünk már szembe önmagunkkal. A fogadóórákon is ezt hangsúlyozom. Ott persze könnyű dolgom van, mert kineziólógusként tekintélyem van, amire nem tartok ugyan igényt, de kétségtelen, hogy felruháztak vele.

 A terápiás megbeszéléseken természetesen gyakran előfordul, hogy ellenállásba ütközöm. Klienseim problémákat akarnak velem megbeszélni, amiket mások okoznak nekik: a párjuk, a főnökük, egy barát, stb. Mindig a többiek a bűnösök. Ha a többiek nem volnának, minden tökéletesen rendben volna. De vajon valóban minden rendben volna?

Ilyen esetekben azt szoktam mondani: „ A többiek ugyanolyanok, mint Te, éppúgy agresszívek, éppúgy félnek, féltékenykednek,irigykednek, éppúgy működik bennük a szexuális vonzalom. Illúzióik vannak, vágyaik, és kívánságaik. Terveket kovácsolnak, alapelveket állítanak fel, filozófiákat teremtenek, és mindegyikük rendelkezik szellemi és lelki motivációval. Természetesen mindegyikük egoista is. Te, talán nem vagy egoista? Ismerd fel saját egoizmusod, ismerd fel önmagad! HA TE NEM AKAROD MEGÉRTENI SAJÁT MAGAD, HA ELFUTSZ, ÖNMAGAD ELÖL, HOGYAN ÉRTHETNÉNEK MEG A TÖBBIEK?Elvárnád a többiektől, hogy vegyék maguknak a fáradságot, és próbáljanak megérteni, miközben Te a kisujjadat sem mozdítod annak érdekében, hogy közelebb kerülj önmagadhoz? Hiú remény azt várni másoktól, hogy mindezt megtegyék. Túlbecsülöd őket.oni.jpg

Neveltetésünknek köszönhetően hajlamosok vagyunk rá, hogy másokat túl, magunkat pedig alulértékeljük. Volt idő, amikor felnéztünk a szüleinkre és a tanárainkra is, míg egyszer csak rájöttünk, mindez mennyire nem a saját véleményünk volt. A szülők veszekednek egymással, a tanárnő agresszív, esetleg depressziós is, becsvágyó, egoista, irigy; lehet, hogy van valamelyes tekintélye, de példaképpé nem tud válni. Így aztán eszményképet keresünk a külvilágból, távol a mi őseredeti világunktól, és ezt a külső világot tartjuk az egyedüli realitásnak. Csakhogy ez a tartás törékeny, mert illúziókra épül, akárcsak a külső világ, amelyről azt képzeljük, hogy megtaláljuk benne, amit keresünk.

Ha ott keresgélünk, csalódni kényszerülünk. Végül aztán partnert, vagy partnernőt keresünk, valakit, valamit, akibe-amibe belekapaszkodunk.

Úgy tűnik, mintha a szerelem, azt nyújtaná nekünk, amit ilyen intenzitással senki sem adott, csakhogy ez is törékeny, ingatag dolog, így aztán előbb-utóbb csalódottak leszünk, cinikusak, egoisták, kőkemények és brutálisak.

Kedves olvasó, kérlek, ne keress külső támaszt senkiben és semmiben, csak kizárólag önmagadban. Szeresd önmagad, ismerd meg önmagad, és légy a saját példaképed. Visszautallak önmagadhoz, mert mindenekelőtt azt szeretném, hogy felismernéd, hogy egyedül és kizárólag Te tudhatod, mi a jó neked. Senki mást ne kövess, csak kizárólag önmagadat. Te vagy önmagad középpontja, és ehhez az egoizmusnak semmi köze.

Ha tisztán látod önmagad, és képes vagy kíméletlenül őszinte lenni önmagadhoz, akkor ez meghatározza cselekedeteidet, és megszületik a szeretet.onismeret.jpg

Nem más fogja megmondani neked, miként cselekedj, hanem te magad fogod tudni, mit tegyél; nem más fogja megmondani neked, kit szeress, hanem benned születik meg a szeretet, és az tiszta lesz, egyértelmű, minden kétséget és csalódást kizáró. Szeretni fogsz, és nem lesznek ezzel kapcsolatos problémáid. Tudom, hogy nem könnyű ezt megtenni. Olyan elengedő szeretetről van itt szó, amelynek semmi köze az egész társkapcsolati stresszhez. Ha úgy érzed, egyedül nem megy, Én itt vagyok és segítek Neked…..

 

A bejegyzés trackback címe:

https://angi-kinez.blog.hu/api/trackback/id/tr987590214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása