NE TÉGY SEMMIT!

2015.01.24. 13:12

  1. NE!  NE TÉGY SEMMIT!

1016044_532353543478795_786083727_n.jpgA gyerek akkor felel meg a szülőnek, ha nem csinál semmit. Nem sportol, nem zenél, nincs hobbija, passzív marad. Gyakran olyan gyerekeknél lehet megfigyelni, akik a szülő állandó gondoskodására szorulnak. Ettől a tiltástól a gyerek lassú, merev, lagymatag és tónus nélkülivé válik. Mivel a szülőben a saját értéktelenség tudata munkál, attól érzi magát fontosnak, ha nélkülözhetetlen a gyerek számára, ha állandóan szükség van rá. Ezzel kapja meg a hozzáadott értéket önmagától, azt, amitől fontosnak érzi magát.

Például, ha egy gyerek balesetet szenved és kómába kerül, vagy mozgásképtelenné válik, az anya „kinyílik”!

Van beszédtémája, fontos, aktív lesz, kapcsolatokat talál. Felmagasztosul.

Gyakran olyan gyerekeknél lehet megfigyelni, akik a szülő állandó gondoskodására szorulnak. Felismerhető a következő mondatokról:

Ezt ne csináld!

Azt ne csináld!

Ne fogj hozzá!

Ne nyúlj hozzá!

Korai az még neked!

Ne kezdd el, úgysem fog sikerülni!

A „NE TÉGY SEMMIT” tiltás, nagy szerepet játszik a pánikbetegség kialakulásában.

A beteg figyelem felhívásnak használja a betegséget, általa kapja meg a kívánt szeretetet, törődést, csendet, gondoskodást. (És lássuk be ezeket nehéz odaadni!) Betegség-előnyt kovácsol az állapotából. Akkor pihenhet meg, ha bűntudatot ébreszt a másik félben, hiszen gyerekkorban megtanulta, hogy ezzel lehet felmentenie magát. Ennek a tiltásnak a túlkompenzált formája a túlzott aktivitás.

A bejegyzés trackback címe:

https://angi-kinez.blog.hu/api/trackback/id/tr917104555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása